Manligt håravfall och kvinnligt håravfall skiljer sig från varandra ganska avsevärt. Inte bara beror de på olika mekanismer utan får också olika förlopp och utseende. Lika många av vardera könet drabbas och likaså då i livet det inträder – kan komma tidigt i puberteten eller långt senare i livet.
Manligt könshormon eller androgent hormon ligger som den skyldiga kemikalien i blodet. När dessa androgener, med testosteron i främsta led, passerar i hårbotten kommer molekylerna att träffa på enzymer som förändrar molekylen. Denna förändrade produkt hämmar tillväxten av de befintliga hårsäckarna genom att sänka energinivån i cellerna och ser till att hårcykeln, dvs tiden hårstrån växer innan de byts ut, blir kortare och kortare. Det leder till att fler hårstrån går in i vilolägen än de som växer och att hårstråna ligger kvar i vilofasen mycket längre än vad de gör i en person utan problem.
Ett av de läkemedel som finns på marknaden försöker neutralisera enzymet så det bildas färre dåliga molekyler och detta fungerar på ca 70 procent av användarna. Men det finns som sagt många fler orsaker som har betydelse.
Trots all är i alla fal män och kvinnor ganska lika även om det på molekylnivå kan varaiera.